Stikkord

, , ,

Kjenn litt på uttrykket «å befinne seg i boksen». Det er ikke et sted du har lyst til å være. For min del føler jeg meg lettere klaustrofobisk ved tanken på å være «i boksen». Det er et sted hvor det er trangt om plassen, helt uten kreativitet og spontanitet. Et sted hvor reglene har overtatt og alt er bestemt på forhånd. Det er et sted hvor vi svikter oss selv og tror at vi har så forbanna rett. Det er når vi er i boksen at vi synes vi har så rett at vi tror vi har lov til å demonisere de andre som ikke deler vår boks. Vi synes vi har så rett at vi kan gjøre de andre til objekter og dermed få aksept for at vi kan bruke alle midler for at vår boks skal vinne frem

Det finnes en drøs med bokser der ute. Jeg nevner: naboen, nabokommunen, de med en annen hudfarve, de som ikke vet hvor de var da Oddvar Brå brakk staven eller som muligens ikke var født da den brakk. Også er det de som er for gamle til å forstå popmusikk og den andre yrkesgruppen på jobben liker vi i hvert fall ikke. Listen er lang, like lang som det finnes mulige konflikter mennesker imellom.

En øvelse som vi har godt av når vi merker at vi sitter der å irriterer oss over andre kan være å ta den andres ståsted. Rett og slett stå litt i dens andres sko og kjenne på hvordan det er å være den personen.

Fordelene ved å ta den andres ståsted er store.

1)    Du utvider horisonten og får se en sak fra flere sider. Du skaffer deg altså mer fakta og

2)    kan fatte en beslutning på grunnlag av mer informasjon

3)    Livet blir rikere og får flere nyanser når flere sider enn en belyses. Det blir litt som å se verden i flere av regnbuens farger i stedet for bare fiolett.

4)    Mennesker som før fremsto som uinteressante vil muligens fremstå i et nytt og mye morsommere lys

5)    Det blir færre konflikter når vi har medfølelse med den andre.

6)    Hvis du tar den andres perspektiv og merker at du er misunnelig skal du ikke grave lenge før du merket at du beundrer den andre personen.

7)    Å ha innlevelse i andres sorger og motiver for handling er et gode i seg selv. Det gjør verden litt bedre.