Stikkord

, , , , ,

 Kan du huske en riktig god bok – eller kanskje det var en film eller en TV-serie, der de snille måtte gjøre noe til en bestemt tid, ellers ville noe forferdelig skje. Så bryter tingesten deres sammen, og de vet ikke hvordan de skal klare å fortsette, men de tenker ut en ny plan, også viser det seg at personen som de tror er på deres side, egentlig jobber for de slemme. Så mister de den andre greia og lederen blir skadet og kjeltringene tar over det strategiske området, og du er nesten overbevist om at de ikke kommer til å klare det, men så får de denne briljante ideen i siste øyeblikk, og alt ordner seg. Husker du den historien?

 

Historier

Selvfølgelig har du hørt den historien. Om og om igjen. Den boken er skrevet titusenvis av ganger. Filmen er også laget utallige ganger. Faktisk så går flere av dem på kino akkurat nå. Skavlan forteller historien hver uke og på barne-tv opplever helten forviklinger og problemer hele tiden.

Dette er et av historiens grunnstrukturer og den fortsetter å fascinere oss i dag som den gjorde det i oldtiden.

Historien går som følger

1)      Hovedpersonen setter seg et mål og går i gang med å nå det.

2)      Hovedpersonen får masse problemer og blir satt på harde prøver

3)      Hovedpersonen klarer utfordringene og når målet sitt.

Grunnen til at vi lar oss fascinere av denne historien er at det er historien om våre egne liv. Akkurat som helten i eventyrene blir vi utsatt for de hardeste prøver og akkurat som helten må vi stadig finne nye måter å løse problemer på som tilsynelatende ikke lar seg løse.

 

Eventyr

Akkurat som Askeladden setter vi av gårde for å finne Prinsessa og halve kongeriket og akkurat som Askeladden så oppdager vi at det var ganske vanskelig og at vi må sloss med drager og demoner før i ganske utmattet kan krype over målstreken.

Akkurat som Harry Potter oppdager vi at vi ikke helt vet hvem vi kan stole på og hvem som egentlig jobber med oss. Og akkurat som han havner vi i situasjoner som er så håpløse at vi tror det ikke kommer til å gå bra. Og i siste liten dukker det opp en løsning som gjør at vi kommer oss litt videre.

Det er ikke interessant å lese om at

1)      Hovedpersonen setter seg et mål og setter i gang med å nå det

2)      Hovedpersonen klarer målet sitt

Det er ikke gøy og lese om en person som klarer alt lett og som ikke møter utfordringer. Virkeligheten er sjeldent slik.

Jeg tror moralen fra eventyrene og alle de andre heltehistoriene er at det gjelder og ikke gi opp. Det går bra tilslutt. Underveis må du være fleksibel og villig til å endre måten du kommer fremover. Når noe ikke fungerer så gjør noe annet. Hold fast på målet. Det går bra tilslutt.